Balanoor

Vi vill utforska den värld av unika smaker och dofter som kaffe är. Därför gästspelar just nu ett unikt bryggkaffe från kaffefarmen Balanoor i Indien på våra kaféer. Idag odlas kaffe i över 70 länder i ett band längs ekvatorn. Förutom variationen i bönor bidrar de unika förutsättningarna på varje växtplats med karaktär till den färdiga drycken. Därför tycker vi att detta specialkaffe blir ett roligt komplement till vår ordinarie kaffe som smakar likadant vid varje besök, året om.

Familjeägd kaffe- och teodling

I sydvästra Indien, i delstaten Karnataka som betraktas som födelseplatsen för indiskt kaffe, ligger kaffefarmen Balanoor. Det är en familjeägd kaffe- och teodling som idag drivs av Rohan Kuriyan. Gården har funnits i familjen i generationer, ända sedan man köpte den från brittiska plantageägare 1937.

”Kaffet från Balanoor är inte en blandning av bönor från olika platser, vilket annars är vanligt. Här är alla bönorna från samma plats och samma skörd. Den totala mängden är alltså begränsad. Lite som kaffets motsvarighet till ett slottsvin med årgångsbeteckning. ”

Jimmy Forzelius, produktansvarig på Waynes

Bönan är Arabica. Smaken är rund och fyllig med söta toner av päron och en angenäm, kryddig eftersmak. Rostningen sker enligt slow roast­-metoden. Det är en varsam process där bönorna rostas vid lägre temperatur men över längre tid vilket gör dem mer genomrostade. Aromerna utvecklas bättre och skapar en rundare, fylligare och mer välbalanserad smak.

Rohans ambition är att odlingarna ska vara ett självförsörjande ekosystem där man tar hand om marken för kommande generationer och låter gårdens medarbetare få ta del av framgångarna. Hela gården är Rainforest Alliance-certifierad och en stor del av odlingen är ekologisk. De 300 lantarbetarna har fria bostäder och tillgång till sjukvård, skola och dagis på gården, vilket är ovanligt i området.

Kvalitet och hållbarhet i fokus

Kaffegården Balanoor erbjuder idag sitt kaffe på Era of We – en av världens första digitala plattformar där kaffeodlare kan förmedla sin passion till kaffet direkt till kaffedrickaren. Målet är att kaffeodlare ska få bättre betalt genom att dela sin historia, kaffets unika egenskaper och sitt engagemang i hållbarhet. Kaffe från utvalda gårdar, odlat med kvalitet och hållbarhet i fokus smakar helt enkelt godare. På Era of We och i samarbete med Löfbergs i Sverige kan alla hitta sitt favoritkaffe och kontakta dem som varit med om att odla, rosta och leverera det. Häng med på resan där kaffet gör skillnad, både för kaffeodlare och för vår planet.

Läs mer