Vad krävs för att bli franchisetagare?
Vi tar för givet att du har en passion för kaffe och kaféverksamhet. Du är driven, engagerad, kan leda och inspirera din personal, och har förmågan att bemöta dina gäster på ett professionellt och trevligt sätt. Det är grunden till din framgång. Du står också för investeringen i ditt kafé, så det är bra om du har en egen lokal eller en idé om placering för ditt kafé.

Vad kostar det att starta ett Wayne’s-kafé?
Investeringsbehovet varierar beroende på lokalens yta och hyresvärdens del av investeringen. Ett Wayne’s-kafé kostar ca 1,8-2,0 MSEK. Och du behöver själv investera minst ca 500 000 kr i eget kapital.Vi kan hjälpa till med att hitta lösningar för leasing som täcker upp till 800 000 kr. Resterande investering kan till exempel lånas upp på bank. En startavgift på 150 000 kr (exkl. moms) tas ut som en startavgift per kafé. Detta går till utbildning, projektledning, tid för support vid uppstart med mera.

Hur ansöker jag om att bli franchisetagare?
Skicka din intresseanmälan. Efter det kontaktas du av Roland Brimow på Wayne’s Coffee.

Vad kostar det att köpa ett Wayne’s som redan är i drift?
Wayne’s är ett franchiseföretag där varje franchisetagare är en egen företagare som själv sätter värdet på sin verksamhet. Det rimliga priset är därför något som du och säljaren kommer överens om, utan inblandning från Wayne’s centralt. Köp av ett kafé måste dock godkännas av oss.

Var söker Wayne’s Coffee franchisetagare och nya kaféer?
Vi söker lokaler i alla länder, städer och orter där det finns utrymme för ytterligare kaféer.

Vad söker Wayne’s Coffee för lokaler?
Optimal yta för Wayne’s kaféer är 160-180 kvm i hörnläge, med möjlighet till uteservering i solen och ett stort kundflöde. Vi har dock kaféer som spänner från 40-450 kvadratmeter, vilket betyder att vi är flexibla så länge kundflödet och läget är rätt. Om du har en egen lokal eller kan tänka dig att köpa en så snabbar det på etableringsprocessen avsevärt. Och ger dig dessutom ofta det bästa läget.

Hur många Wayne’s Coffee kaféer kan jag ha?
De flesta av våra franchisetagare har endast ett kafé. Några av våra mest framgångsrika enheter drivs dock av franchisetagare som äger flera kaféer. Och vi ser gärna att du som franchisetagare har siktet inställt på att i förlängningen driva 3-5 stycken kaféer.

Kan jag bli franchisetagare trots att jag inte har erfarenhet från kafébranschen?
Det är alltid lättast att bli framgångsrik inom kafébranschen om du har erfarenhet på området. Vi har dock många franchisetagare som inte har denna erfarenhet, men i gengäld har drivet, glöden och engagemanget som krävs. Driftfrågor kan du lära dig– men service och engagemang behöver du ha i blodet.

Får jag någon utbildning som franchisetagare?
Ja. Innan du startar ditt kafé får du och en person i ditt team en omfattande utbildning inom allt från hur man gör en perfekt cappuccino, till hur du bemöter dina gäster och hanterar varubeställningar. Vi är också med vid öppning av ditt kafé och ger dig löpande stöd och support. Både på plats och via supportkontoret. Du får alltså alla verktyg som krävs för att kunna öppna och driva marknadens bästa kafé. Det enda vi inte kan utbilda dig i är din inneboende passion för kaffe.

Finns det en driftmanual?
Wayne’s tillhandahåller en enkel men omfattande driftmanual som beskriver allt från beställningar till recept. Det är servicekontorets uppgift att ge dig alla verktyg för att driva ditt kafé så enkelt och effektivt som möjligt. Manualen tillsammans med det driftstöd som du får ger dig den hjälp som krävs för att leverera dina gäster en positiv kaféupplevelse.

Vilken hjälp får jag med marknadsföring?
Wayne’s är ett starkt varumärke i kafébranschen, bland annat tack vare vår svenska KRAV-märkning. Dessutom får du som franchisetagare ta del av de löpande kampanjer som genomförs löpande under året. Specifika produktkampanjer på plats i ditt kafé, omfattande exponering på Facebook och Instagram samt enskilda marknadsföringsåtgärder som samarbete med Rosa Bandet är exempel på sådant som planeras och genomförs av Wayne’s support. Du kan dessutom få hjälp med planering och genomförande av marknadsföring för ditt eget kafé på din lokala marknad. Och naturligtvis utvecklar vi ständigt vårt sortiment för att uppfattas som nyskapande och driva kaféutvecklingen framåt.

Vilken hjälp får jag att öppna ett Wayne’s?
Vi kan hjälpa dig som franchisetagare med allt från idé på lokal till ett nyckelfärdigt kafé. Du kan i stort sett jobba kvar på ditt befintliga jobb eller driva din nuvarande verksamhet fram till några veckor innan öppning av ditt Wayne’s. Vid den tidpunkten är det dags för utbildning och uppstart av verksamheten. Du behöver naturligtvis vara delaktig i utvecklingen av kaféet genom att ta del av ritningar, stå för finansieringen, skriva på franchiseavtal och så vidare. Men allt ifrån hyresförhandling, framtagning av ritningar och byggnation, till planering av utbildning, varubeställning och utskick av pressreleaser inför öppning hanteras av Wayne’s. Om du har en egen lokal eller förslag på en sådan som du kan hyra eller köpa, så är det mycket positivt. Det gör etableringsprocessen både enklare och snabbare.