Hållbarhet

När du besöker Waynes tar du samtidigt ställning. Du väljer en fika som är godare, nyttigare och bättre för planeten.

Varje gång som du besöker Waynes tar du ställning. Du väljer inte bara en fika som är godare, utan en fika som är nyttigare för kroppen och bättre för vår planet.

Gott, hälsosamt och hållbart fika löper som en självklar röd tråd genom hela kaféupplevelsen. Närmare 40% av våra produkter är ekologiska, vi erbjuder växtbaserat protein som alternativ till kött och vi har även utvecklat en egen unik varm dryck som är helt växtbaserad som vi kallar för Supercino.

Allt vårt kaffe är KRAV-märkt, Rainforest Alliance-certifierat, samt innehar EU:s märkning för ekologiskt jordbruk. Det innebär bland annat att kaffet är odlat utan kemiska bekämpningsmedel och att det kommer från noga utvalda gårdar där socialt ansvar är ett krav. Och med socialt ansvar menas att mänskliga rättigheter respekteras, ingen diskriminering får förekomma, barnarbete är förbjudet och arbetarna får organisera sig fackligt.

All mjölk och yoghurt kommer från KRAV-märkta bondgårdar.

Sedan 2020 är alla ägg i våra produkter från frigående höns, och närmare 80% är dessutom från ekologiska gårdar. Det innebär att hönorna kan röra sig fritt inomhus i stora stallar med strö på golvet. När det gäller tätheten är det max 9 hönor per kvadratmeter. De har sittpinnar i olika höjder, reden att lägga sina ägg i och ströbadar på golvet. Vårt mål är dessutom att öka andelen KRAV-märkta ägg.

Vi har beslutat att samarbeta med European Chicken Commitment till 2026. Vi vill att djuren ska haft det så bra som möjligt och ser detta som ett naturligt steg i den riktningen. Läs mer om European Chicken Commitment.

Men vårt ansvar slutar inte vid utgången. Allt vårt engångsmaterial är biologiskt nedbrytbart eller 100% återvunnet. Vi källsorterar vårt avfall, komposterar organiska produkter och jobbar på att minska all vår energiförbrukning på kaféerna.

Vi vill att en fika hos oss både ska smaka bra och kännas bra i magen.

”Allt vårt kaffe är KRAV-märkt, vilket innebär att det är odlat utan kemiska bekämpningsmedel och kommer från noga utvalda gårdar där socialt ansvar är ett krav.”

Daniel Nordström
Produkt- och hållbarhetschef, Wayne's Coffee

Så är ditt fika mer hållbart.

  • Äpplen i vår paj är KRAV-märkta. I Sverige kommer de från svenska gårdar under så lång tid som möjligt.
  • Den klassiska kladdkakan är bakad med KRAV-märkta ägg. I Sverige kommer de från svenska gårdar.
  • Morötterna i morotskakan kommer från svenska KRAV-gårdar under så lång tid om året som möjligt.
  • Takeaway-besticken på våra kaféer är biologiskt nedbrytbara i industriell kompost.
  • Bryggkaffet och espresson är 100% KRAV, 100% Rainforest Alliance och 100% Ekologiskt jordbruk.
  • Våra kryddor, mejeriprodukter och varma choklad är tre av totalt cirka ett femtiotal produkter som är KRAV-märkta på våra kaféer.
  • Frukosten kan du få helt ekologiskt. Vilket inkluderar ekologisk gröt, yoghurt, marmelad, croissanter, pain au chocolate, kaffe och mjölk.