Hållbarhet

När du besöker Waynes tar du samtidigt ställning. Du väljer en fika som är godare, nyttigare och bättre för planeten.

Varje gång som du besöker Waynes tar du ställning. Du väljer inte bara en fika som är godare, utan en fika som är nyttigare för kroppen och bättre för planeten som vi bor på.

Det är mer än ord. Gott, hälsosamt och hållbart fika löper som en självklar röd tråd genom hela kaféupplevelsen. Vilket inte minst märks på våra växtbaserade Supercino och uppiggande hälsoshots.

Det gör att du kan känna dig trygg i att allt du väljer är snällt för kropp och miljö. När du beställer en kaffe kommer bönorna från utvalda plantager i Brasilien, Colombia och Nicuragua. Alla är märkta med både KRAV och Rainforest Alliance, men också med EU:s märkning för ekologiskt jordbruk.

Men det gäller självklart inte bara kaffe. Låt oss ta juice som ett exempel. En kallpressad orangejuice från oss innehåller 100% apelsinjuice, med så mycket som möjligt av alla vitaminer och andra nyttigheter bevarade. Det är en juice utan extra socker, andra tillsatser eller pastörisering, bestående av upp till 2,3 kilo råvaror. Det är det närmaste du kan komma en rå frukt eller grönsak.

På samma sätt är det med mesta som du möter på våra kaféer. Det långsiktiga målet är att det som du äter och dricker på Waynes också ska tillverkas på plats. Konceptet kallas för Made In Store. Och det är redan sant när det gäller en stor andel av allt som du hittar på menytavlan.

Men vårt ansvar slutar inte vid utgången. Nyligen tog vi till exempel fram en helt gräsbaserad takeaway-mugg, som bryts ner i naturen och kräver mycket mindre energi vid tillverkningen. Dessutom källsorterar vi vårt avfall, komposterar organiska produkter och jobbar på att minska all vår energiförbrukning på kaféerna.

Sedan många år stöder vi även andra organisationer som vill göra världen till en bättre plats. Tack vare vårt samarbete med Rosa Bandet färgar vi varje år våra muggar rosa, samtidigt som vi passar på att stödja cancerforskningen.

”Vårt långsiktiga mål är att allting som du äter och dricker på våra kaféer ska vara ekologiskt. Färre tillsatser, odlingar i mindre skala och frånvaron av besprutningsmedel ger en bättre eftersmak. Det hjälper oss att servera ett fika som smakar ännu godare.”

Daniel Nordström
Produkt- och hållbarhetschef, Wayne's Coffee

Så är ditt fika mer hållbart.

  • Äpplen i vår paj är KRAV-märkta. I Sverige kommer de från svenska gårdar under så lång tid som möjligt.
  • Den klassiska kladdkakan är bakad med KRAV-märkta ägg. I Sverige kommer de från svenska gårdar.
  • Morötterna i morotskakan kommer från svenska KRAV-gårdar under så lång tid om året som möjligt.
  • Takeaway-besticken på våra kaféer är biologiskt nedbrytbara i industriell kompost.
  • Bryggkaffet och espresson är 100% KRAV, 100% Rainforest Alliance och 100% Ekologiskt jordbruk.
  • Våra kryddor, mejeriprodukter och varma choklad är tre av totalt cirka ett femtiotal produkter som är KRAV-märkta på våra kaféer.
  • Frukosten kan du få helt ekologiskt. Vilket inkluderar ekologisk gröt, yoghurt, marmelad, croissanter, pain au chocolate, kaffe och mjölk.