Sveriges första och enda KRAV-märkta kafékedja

KRAV är en certifiering som ställer hårda krav vad gäller djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. I detta avsnitt kommer vi förklara vad en KRAV-märkning av en hel kafékedja innebär och resan dit.

KRAV som certifiering

 • 1.

  Hälsa

  KRAV har extra höga krav för hälsa.


 • 2.

  Klimat

  KRAVs regler för miljö och klimat går längre än EU:s regelverk för ekologisk produktion.


 • 3.

  Djuromsorg

  Högre krav på djuromsorg, bland annat vad gäller bete och att kunna föda ungar i avskildhet. KRAV har också särskilda regler för slakt.


”Vi jobbar hela tiden för att ligga i framkant och försöker hela tiden hitta nya vägar att gå, vilket har varit ett framgångsrecept vad gäller vårt miljöarbete”

Daniel Nordström
Produktutvecklare, Wayne's coffee

Vi har varit en KRAV märkt kedja sedan 2015 och har idag ca 90 enheter i Sverige som är certifierade under KRAV.

Under 2017 var 33% av alla våra inköp ekologiska och KRAV-märkta över hela kedjan, 20% av dessa var KRAV-märkta. Vår plan är att byta ut tre produkter om året till att bli KRAV-märkta och inom tre  år har vi som mål att 50% av vårt sortiment ska vara ekologiskt eller KRAV-märkt.

Vårt hållbarhetsarbete slutar inte på där. Vi arbetar också med att förbättra vår förpackningar och engångsmaterial. Våra engångsbestick och takeaway-muggar är idag biologiskt nedbrytbara. Vi har även tagit fram nya sugrör som är tillverkade av sockerrör och är fullt nedbrytningsbara och går nu över till nedbrytningsbara plastglas tillverkade av majsstärkelse (PLA). Vi är även först i Sverige att använda miljövänligt rengöringsmedel till våra kaffemaskiner.

Daniel Nordström har jobbar som produktansvarig och produktutvecklare på Wayne’s Coffee sedan 2013 och har varit med på hela resan till att bli KRAV-märkt kafékedja.

Hur startade hela idéen med att KRAV-märka hela kafékedjan?

Målet var att göra något bättre för miljön och påverka vår planet till det bättre. Vi ställde oss frågan; Kan vi ta fram engångsmaterial som gör mindre avtryck på miljön och är komposterbara? Kan vi ta fram produkter med ”riktiga” råvaror, dvs ta bort färgämnen och tillsatser? Då är det rätt väg för oss att gå! Att ingen annan kafékedja gått i denna riktning var bara ett plus.

Vi ville förändra sättet att fika och se oss själva som planetskötare.

Vilka var de största utmaningarna med KRAV-märkningen?

Det tog oss nästan 14 månader från det att vi bestämde oss för att KRAV-märka hela kafékedjan, tills att vi certifikatet. När vi började resan så låg våra ekologiska inköp på ca 7,3% och i stort sett inget av vårt engångsmaterial bra för miljön. Idag är 95 % av allt vårt engångsmaterial komposterbart eller biologiskt nedbrytbart. Våra ekologiska och KRAV-märkta varor uppgår idag till ca 33% i kedjan, vilket vi är väldigt stolta över.

Den största utmaningen under var helt klart bakverken. Det krävdes mycket arbete att justera baktider, då recepturen var helt annorlunda när alla ingredienser var ekologiska. Även de första reaktionerna från gäster var inte alltid positiva och man saknade de gamla smakerna.

Men vi gav inte upp och idag uppskattar våra gäster att vi har så mycket ekologisk och KRAV-märkt i vårt sortiment.

Vad är nästa steg för Wayne’s Coffees resa mot en miljövänligare verksamhet?

Resan har bara börjat och det finns massor kvar att göra! Nu jobbar vi aktivt med att minska kasseringen av maten, det gör vi bland annat med hjälp av Karma och donerar även mat till hemlösa. Vi håller just nu på med lite roliga regnskogsprojekt och hoppas självklart på att kunna göra ännu mer för vår planet.

Vanliga frågor

Vad är KRAV?
KRAV-märket är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Är det någon skillnad på KRAV-märkt och ekologiskt?
KRAV-märkta produkter är ekologiska med undantag för vildfångad fisk. Alla ekologiska produkter, vare sig de är KRAV-märkta eller inte, måste uppfylla EU:s regler för ekologisk produktion, men KRAV ställer högre krav än EU:s regler. Det gäller särskilt för djuromsorg, socialt ansvar och klimatpåverkan.

Varför är alla våra produkter inte KRAV-märkta?
Vårt mål är att så många som möjligt av våra produkter ska vara KRAV-märkta eller ekologiska. Dock är många av våra produkter sammansatta av flera olika ingredienser vilket gör det svårare att ta fram en ekologisk produkt.

Är allt ekologiskt i våra ekologiska bakverk och är allt KRAV-märkt i en KRAV-märkt produkt?
Alla våra ekologiska produkter innehåller minst 95 % ekologiska råvaror likaså våra KRAV-märkta produkter innehåller minst 95 % KRAV-märka råvaror.

Hur många av Waynes Coffees produkter är ekologiska och KRAV-märkta?
Waynes Coffee arbetar med 12 st KRAV-märkta produkter och 35 st ekologiska produkter. Våra enheter ska alltid ha minst 17 st av dessa produkter i sitt sortiment. Vi har även som mål att utöka våra KRAV-märkta och ekologiska produkter, nu närmast lite mera bröd och bakverk.

Har vi några andra miljömärkningar på Wayne’s Coffee?
Förutom våra ekologiska och KRAV-märkta produkter arbetar vi med Rainforest Alliance (kaffe), MSC (fisk och skaldjur), svanen (ej livsmedel) och Bra miljöval (ej livsmedel). Dock arbetar vi inom alla områden med att framställa råvaror på bästa möjliga miljövänliga sätt hela vägen fram till våra gäster.

Är alla produkter på ett KRAV-märkt café KRAV-godkänd?
En KRAV-märkt restaurang kan ha en, två eller tre KRAV-märken beroende på hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV- godkända råvaror. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken. Du kan ha från ett till tre KRAV-märken. Waynes Coffee har ett KRAV-märke i dag.

Hur kan vi garantera våra gäster att våra produkter verkligen är KRAV-märkta?
Kontroller utförs varje år av oberoende revisionsbyrå.