Allt vårt kaffe är ekologiskt

Allt vårt kaffe kommer från odlingar som är ekologisk- och Rainforest Alliance-certifierade. Det innebär att varje gång du väljer en kaffe från Waynes gör du ett lite bättre val för dig och för vår planet. Vad innebär detta i siffror per år? Jo, 30 730 kg mindre konstgödsel, 3 110 kg mindre bekämpningsmedel och att en yta motsvarande 275 fotbollsplaner ställs om till ekologisk odling. Det är vi stolta över.

Plastrensa

Vi jobbar aktivt för att minska förbrukningen av engångsmaterial. Vi deltar i olika projekt med syfte att hitta lösningar som kan hjälpa till att minska nedskräpningen och förbrukningen av engångsmaterial. Men innan vi har hittat dessa lösningar, har vi naturligtvis ersatt all plast i vårt engångsmaterial med 100% fossilfritt innehåll. T ex så är våra sugrör gjorda av sockerrör, våra plastmuggar är gjorda av majsstärkelse och salladsskålarna gjorda på fibrer från sockerrör.

Matsvinn

Vi jobbar medvetet med att minska vårt matsvinn, och gör vårt yttersta för att aldrig behöva kasta några produkter. Vi samarbetar sedan 2017 med Karma och kan på så sätt låta gårdagens, fortfarande goda och fräscha mackor, sallader och fika, räddas från att bli matsvinn. Vi har sedan starten 2017 fram till maj 2021 räddat 37.583 produkter, vilket motsvarar 19,1 ton i minskat Co2-utsläpp (maj 2021). Och dessa siffror ökar för varje dag som går. Det avfall som uppstår på våra kaféer källsorteras, vi komposterar organiska produkter och jobbar för att minska vår energiförbrukning.

Supercino – varm, vegansk dryck

För oss är det viktigt att göra medvetna val som är bra för människan och vår planet. I ett globalt klimat som blir allt varmare måste kaffebönorna odlas högre och högre upp. Det innebär mindre skördar och mer arbete att plocka bönorna, vilket är problematiskt. Så i stället för att vara en del av problemet vill vi vara en del av lösningen. Därför lanserade vi år 2017 en helt ny typ av helt koffeinfri och växtbaserad variant av cappuccinon – vi kallar den för Supercino. Supercino är det bästa av två världar. Nyttiga växter och den krämiga härliga känslan av en cappuccino. Drycken finns i tre smaker. Matcha, Hampa & Kakao samt Rödbeta & kanel.

Andra medvetna val vi är stolta över att berätta om

All mjölk och yoghurt kommer från KRAV-märkta bondgårdar.

Alla ägg i våra produkter kommer från frigående höns, och närmare 80% är dessutom från ekologiska gårdar.

Vi har valt att jobba med European Chicken Commitment (ECC) som en del av vårt arbete för bättre djurvälfärd. Beslutet gäller all kyckling vi köper in. Vår ambition är att samtliga ECCs kriterier kommer vara uppfyllda till år 2026. Läs mer om ECC här. I tillägg till ECCs kriterier har vi som målsättning att minst 20 % av kycklingarna ska ha haft tillgång till utevistelse.

Frukosten kan du få helt ekologiskt. Vilket inkluderar ekologisk gröt, yoghurt, marmelad, croissanter, pain au chocolate, kaffe och mjölk.

Vi vill att en fika hos oss både ska smaka bra och kännas bra i magen.