Vid premiären i Ho Chi Minh-staden närvarade – förutom den svenska ambassadören i Vietnam, Pereric Högberg – även Mats Hörnell, vd på Wayne’s Coffee samt den lokala masterfranchisetagaren Dung Dính Nguyen, vd på företaget Arya Consumer.

“Drömmen om en ny mötesplats”

Premiären, som firades med svenska flaggor och baristor från Sverige, slog också upp stort i media. Bevakningen innefattade inslag i den statliga tv-kanalen VTV och längre artiklar i tidningarna Nhan Dan och Vietnam Economic Times.

Bland annat berättade Nhan Dan om den bakomliggande visionen. Med deras egna ord: “Wayne’s Coffees koncept började med drömmen om en ny mötesplats för alla, en plats som är urban men nära hemmet för att kunna umgås tillsammans med förstklassig mat och dryck.”

Vd Mats Hörnell kommenterar möjligheterna för Wayne’s Coffee att lyckas i Vietnam:

–  Jag är jätteglad över mottagandet som vi har fått i Vietnam, inte minst av gästerna. Det nya kaféet har fått en flygande start under de första veckorna, och det ska bli otroligt spännande att se Wayne’s Coffee etablera sig som kafékedja i Vietnam.

Vill sprida svensk fikakultur 

Wayne’s Coffees stora vision är att sprida svensk fikakultur internationellt, men man är ändå lyhörda för okal kultur och befintliga traditioner. Detta avspeglar sig bland annat på menyn, som ser lite annorlunda ut än i Sverige. Exempelvis har man tagit in vietnamesiskt kaffe, vilket skiljer sig en hel del från det som vi är vana vid.

– Blandningen på det vietnamesiska kaffet består av 90% robustabönor och 10% arabicabönor. Det är raka motsatsen jämfört med vår svenska kaffeblandning. Vi anammar också den vietnamesiska traditionen att använda kondenserad mjölk för att få extra sötma, samt serverar kaffet med lite is.

Kina står näst på tur

Redan nu står det klart att det blir ett andra kafé i Ho Chi Minh-staden. Men planerna sträcker sig längre än så. Kafépremiären är en del av en långsiktig strategi i regionen. Bland annat i form av en planerad expansion i Kina, där Wayne’s Coffee nyligen tecknade ett 15-årigt kontrakt med en ny masterfranchisetagare, Jucheng Ltd Co.

– Det första kaféet i Kina kommer att slå upp dörrarna i Shanghai. Vi vill visa att Wayne’s Coffee är ett starkt koncept som fungerar i olika kulturer. Med tanke på detta ser vi verkligen fram emot den första öppningen i Kina i slutet av året, säger Mats Hörnell.