Vårt kaffe

Vi på Waynes älskar självklart kaffe och har tagit fram en egen kaffeblandning. Den rostas på Löfbergs rosteri i Karlstad både för vårt bryggkaffe och för vår espresso. Det svenska suget efter kaffe är stort. I snitt konsumerar vi drygt åtta kilo per person. Vi gör vårt bästa för att riktigt gott kaffe ska bli tillgängligt för alla.

”Allt vårt eget kaffe är ekologiskt och Rainforest Alliance certifierat.”

Kaffets historia

Kaffebönan är kärnan i det körsbärsstora bäret på kaffebusken som växer i ett brett band längs ekvatorn. Kaffedrickandets historia går tillbaka mer en 1 200 år. Det började i Etiopien med en herde som upptäckte att hans getter blev ovanligt glada och energiska när de åt från de vilda buskarna på bergssidorna. Så småningom lärde man sig att det var den rostade bönan man skulle använda för att skapa den magiskt goda dryck vi idag förknippar med kaffe. Konsumtionen spred sig till den muslimska värden och därefter till Europa och resten av jordklotet. Idag odlas kaffe i ett 70-tal länder men dricks överallt och har därför blivit en av världens största handelsvaror.

Bönorna i vårt kaffe är alltid Arabica

Bönorna i vårt kaffe är alltid Arabica. Det är den kaffeböna som har den renaste och mest komplexa kaffesmaken. Odlingsplatserna är i första hand Syd- och Centralamerika med fokus på Peru och Honduras. Där växer kaffet på hög höjd, med låga temperaturer men riktigt med regn. Det ger ett långsamt mognande men mycket smakrikt kaffe.

De branta bergssidorna och den svåra terrängen men även det faktum att alla bär på kaffebusken inte mognar samtidigt gör att kaffet måste skördas för hand. Efter torkning av bönorna skeppas kaffet till Sverige för rostning. För vårt kaffe används den metod som brukar kallas ”slow roast”. Den går ut på att bönorna rostas under en längre tid men på lägre temperatur för att ta fram mer smak och utnyttja bönornas fulla potential.

WAYNES MELLANROST

Ett mellanrostat, lätt fruktigt kaffe med toner av nötter och choklad

WAYNES MÖRKROST

Ett mörkrostat kaffe med runda toner av mörka bär och mjölkchoklad

WAYNES ESPRESSO

En aromatisk, fyllig espresso med sammetslena toner av kakao och lång härlig eftersmak

Balanoor

Kaffe är en dryck med en fascinerande rikedom i smaker och dofter. Förutom variationen i bönor bidrar de unika förutsättningarna på varje växtplats med karaktär till det färdiga kaffet. Vi vill utforska den värld av unika smaker som kaffe är. Därför gästspelar just nu ett unikt bryggkaffe från Balanoor i Indien på våra kaféer. Vi tycker att det blir ett roligt komplement till vår ordinarie kaffe som smakar likadant vid varje besök, året om.

Läs mer