Sipi falls

Sipi Falls är ett kaffeodlarkooperativ som består av över 20.000 små gårdar utspridda runt Sipi Falls vattenfall i östra Uganda, nära gränsen till Kenya. I århundraden har den mineralrika jorden runt berget Elgon, som är Afrikas äldsta vulkan, gett näring åt dessa små gårdar – var och en ägd och brukad av en enda familj. En lokal legend säger att en välvillig gud bor på berget. När han ler faller det rikligt med regn på gårdarna och välsignar varje kaffeböna som odlas där.

Kaffe med gott samvete

När marknadskrafterna drev fram både prispress och fokus på storskalighet blev det allt svårare för de små kaffeodlarna att fortsätta sin verksamhet och behålla sina miljövänliga jordbruksmetoder. Lösningen blev att gå ihop i ett kaffekooperativ för att lösa problemen gemensamt.

Sipi Falls erbjuder medlemmarna ett omfattande utbildningsprogram inom jordbruk, miljö och hållbarhet. Fokus på på certifieringar har säkerställt att odlarna får rättvisa priser för sina produkter, vilket har höjt deras levnadsstandard dramatiskt. Bättre tillgång till rent dricksvatten, en ny skola och en toppmodern mödravårdsklinik är några exempel.

Under de senaste åren har man även möjliggjort för kvinnor att äga land, vilket är mindre vanligt i Uganda. Detta vill vi uppmuntra och har därför valt att köpa in kaffe från just de gårdar som ägs och brukas av kvinnor.

Från buske till kopp

De mogna bönorna plockas för hand på de branta sluttningarna på mellan 1400 och 2000 meters höjd. Även om Sipi Falls består av många små familjeägda gårdar hjälps grannarna oftast åt med arbetet. Det minskar behovet av inhyrd arbetskraft. Kollektivet har också egna anläggningar för att tvätta och torka kaffet. Allt för att kunna ta hand om så stor del av förädlingen som möjligt.  Det torkade kaffet anländer till slut – efter en lång transportkedja – till Löfbergs kafferosteri i Karlstad. Där kvalitetskontrolleras, rostas och packas det innan det hamnar på ett Wayneskafé.

Det färdiga kaffe som du får i din kopp är mörkrostat, fylligt och smakrikt med toner av söt lakrits, mörk choklad och russin. Bönorna som odlas av Sipi Falls är helt och hållet arabica och allt kaffe är Rainforest Alliance-certifierat.

En ny vision för kaffeindustrin

I jakten på riktigt bra specialkaffe får vi på Waynes hjälp av ett företag som heter Era Of We. Deras målsättning är att modernisera kaffets värdekedja, förkorta avståndet mellan odlare och kaffeälskare och ge mer tillbaka till odlarna. Att mindre odlare har möjlighet att få rimligt betalt för sitt arbete är en förutsättning för att vi även i framtiden ska kunna dricka riktigt gott kaffe.

Genom att berätta mer om odlingsplatserna, människorna bakom kaffet och deras arbete hoppas vi dessutom att vi kan ge dig som gillar kaffe en lite större upplevelse av det du har i koppen. Kaffe odlas ju på många platser på jordklotet men alltid långt från Sverige. Även om vi är storkonsumenter av kaffe är det kanske inte självklart att vi funderar så mycket över varifrån kaffet egentligen kommer.