Svensk fika skapar tillväxt – Waynes Coffee och Löfbergs i nytt samarbete

Nu inleder kafékedjan Waynes och kafferosteriet Löfbergs ett samarbete som ska stärka bägge företagen. Med start våren 2021 blir Löfbergs exklusiv kaffeleverantör till Waynes samtliga kaféer runtom i världen.

Båda är en del av den svenska fikakulturen. Nu inleder kafékedjan Waynes och kafferosteriet Löfbergs ett samarbete som ska stärka bägge företagen. Med start våren 2021 blir Löfbergs exklusiv kaffeleverantör till Waynes samtliga kaféer runtom i världen. Waynes, som grundades i Stockholm 1994, finns idag på 10 marknader i Europa, Mellanöstern och Asien. Målsättningen är att fortsätta växa, både i Sverige och utomlands.

- Vi delar passionen för den svenska fikakulturen, och har samma syn på kvalitet och hållbarhet. Det ekologiska kaffet är kärnan i Waynes verksamhet, och därför har det varit viktigt för oss att hitta en leverantör som delar våra värderingar och har samma fokus på den goda smaken. Här är Löfbergs en perfekt partner som kan förstärka vårt erbjudande, säger Mats Hörnell, VD på Waynes.

- Ett samarbete som skapar värde för både oss och Waynes. För vår del handlar det om att Löfbergs får ett starkare fäste på den svenska kafémarknaden, samtidigt som vi når nya marknader ute i världen, säger Fredrik Nilsson, tf. VD på Löfbergs.

Vill fortsätta växa

Waynes, i grunden ett svenskt familjeföretag, öppnade sitt första kafé på Kungsgatan i Stockholm 1994. Idag har Waynes ca 160 kaféer i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Storbritannien, Cypern, Jordanien, Saudiarabien, Vietnam och Kina.

Under 2018 genomfördes ett ägarbyte, och de nya ägarna har ett starkt fokus på expansion. Sedan dess har Waynes etablerat sig på tre nya marknader och öppnat ett 40-tal nya kaféer. Målsättningen är att fortsätta växa, både på befintliga och nya marknader.

- Waynes har gjort en imponerande resa, och det ska bli fantastiskt spännande att vara en del av deras fortsatta tillväxt. Samtidigt ser vi en stor potential i Waynes nya ägarkonstellation som kan ge nya affärsmöjligheter för oss båda, säger Fredrik Nilsson.

Unikt sortiment

Både Löfbergs och Waynes har ett starkt fokus på hållbarhet. Löfbergs är en av världens största inköpare av ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe, och på Waynes är allt kaffe ekologiskt vilket innebär att det odlas helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

- Att jobba hållbart är grunden för hela vår verksamhet. Allt vårt kaffe är ekologiskt, vilket innebär att både vi och våra gäster tar ansvar för människor och miljö. Det här är något vi inte kompromissar med, och vi känner oss helt trygga med att kunna fortsätta leverera schyssta och goda produkter tillsammans med Löfbergs, säger Mats Hörnell.

Waynes har tillsammans med Löfbergs tagit fram ett unikt kaffesortiment som är specialanpassat för gästerna. Kaffet görs på noga utvalda bönor från ekologiska och Rainforest Alliance-certifierade odlingar i Syd- och Centralamerika samt i Östfrika. Och självklart behålls den unika och mycket uppskattade smaken.

***

Kort om Waynes

  • Internationell kafékedja som grundades i Sverige 1994
  • Har ca 160 kaféer på 10 marknader i Europa, Mellanöstern och Asien
  • Serverar ca 40 000 gäster varje dag

Kort om Löfbergs

  • Svenskt familjeägt kaffeföretag, grundat 1906 i Karlstad
  • Produktionen motsvarar 10 miljoner koppar kaffe – om dagen
  • Aktiv på ett tiotal kärnmarknader i Europa och Kanada

För vidare kontakt;  

Mats Hörnell, VD Waynes, 073-813 99 00

Anders Thorén, Kommunikationschef, Löfbergs, 0703-55 64 22