Waynes lanserar specialkaffe från Indien

Waynes Coffee satsar på att, under en begränsad tid, komplettera sitt ordinarie kaffe med ett specialkaffe från en kaffeplantage i Indien.

Waynes har länge serverat ett eget kaffe på 100 % Arabicabönor från Syd- och Centralamerika. Nu kompletteras detta kaffe med ett så kallat single origin-kaffe från Indien. Det rör sig alltså om ett kaffe från en enda gård och en enskild skörd.

Kaffe är en dryck med en fascinerande rikedom i smaker och dofter. Vi vill bidra till att öppna dörren till den här världen och släppa in våra kaffeälskande gäster, säger Victor Rivedal som ansvarar för Waynes marknadsföring av det nya kaffet.

Gården heter Balanoor och ligger i sydvästra Indien i delstaten Karnataka, som ofta betraktas som födelseplatsen för indiskt kaffe. Det är en familjeägd kaffe- och teodling som idag drivs av Rohan Kuriyan. Gården har funnits i familjen i generationer, ända sedan man köpte den från brittiska plantageägare 1937. Hela gården är Rainforest Alliance-certifierad och lägger idag stor vikt vid frågor kring hållbart odlande.

Kaffet från Balanoor är inte en blandning av bönor från olika platser, vilket annars är vanligt. Här är alla bönorna från samma plats och samma skörd. Den totala mängden är alltså begränsad. Lite som kaffets motsvarighet till ett slottsvin med årgångsbeteckning, säger Jimmy Forzelius, produktansvarig på Waynes.

Även i detta kaffe är bönan 100 % Arabica. Smaken är rund och fyllig med söta toner av päron och en angenäm, kryddig eftersmak. Rostningen sker enligt slow roast­-metoden – en varsam process där bönorna rostas vid lägre temperatur men över längre tid vilket gör dem mer genomrostade, med bättre utvecklade aromer och en rundare och mer välbalanserad smak.

Kaffelanseringen är ett samarbete med Löfbergs och plattformen Era of We, vars mål är att kaffeodlare ska få bättre betalt genom att dela sin historia, kaffets unika egenskaper och sitt engagemang i hållbarhet. Eftersom volymen är begränsad blir detta ett gästspel som kommer att finnas på Waynes kaféer tills lagret är tömt.

------------

Kontakt: Magnus Hammarling, drift- och försäljningschef, 070 092 67 57, magnus.hammarling@waynescoffee.com

Lars Ragnå, marknads- och kommunikationschef, 070 380 76 33, lars.ragna@waynescoffee.com