Kaffe med gott samvete

Sipi Falls är ett kaffeodlarkooperativ som består av över 20.000 små gårdar utspridda runt Sipi Falls vattenfall i östra Uganda, nära gränsen till Kenya.

Förra året lanserade vi på Waynes ett nytt specialkaffe från Indien, Balanoor. Nu är det dags igen, och det med ett kaffe från Sipi falls i Uganda. Sipi Falls är ett kaffeodlarkooperativ som består av över 20.000 små gårdar utspridda runt Sipi Falls vattenfall i östra Uganda, nära gränsen till Kenya.

De mogna bönorna plockas för hand på de branta sluttningarna på mellan 1400 och 2000 meters höjd. Även om Sipi Falls består av många små familjeägda gårdar hjälps grannarna oftast åt med arbetet. Det minskar behovet av inhyrd arbetskraft. Kollektivet har också egna anläggningar för att tvätta och torka kaffet. Allt för att kunna ta hand om så stor del av förädlingen som möjligt. Det torkade kaffet anländer till slut – efter en lång transportkedja – till Löfbergs kafferosteri i Karlstad. Där kvalitetskontrolleras, rostas och packas det innan det hamnar på ett Wayneskafé.

Det färdiga kaffe som du får i din kopp är mörkrostat, fylligt och smakrikt med toner av söt lakrits, mörk choklad och russin. Bönorna som odlas av Sipi Falls är helt och hållet arabica och allt kaffe är Rainforest Alliance-certifierat.

Läs mer om Sipi falls här >>

Kaffelanseringen är ett samarbete med Löfbergs och plattformen Era of We, vars mål är att kaffeodlare ska få bättre betalt genom att dela sin historia, kaffets unika egenskaper och sitt engagemang i hållbarhet. Eftersom volymen är begränsad blir detta ett gästspel som kommer att finnas på Waynes kaféer tills lagret är tömt.

------------

Kontakt: Jenny Bäcklin, marknads- och kommunikationschef, jenny.backlin@waynescoffee.com

Peter Stockenstrand, produktchef, peter.stockenstrand@waynescoffee.com