Vårt kaffe

Allt kaffe som serveras på Wayne's Coffee är ekologiskt och KRAV-märkt och speciellt framtaget för oss, utifrån våra krav och önskemål.

Vi är stolta över vårt kaffe

Kaffe helt enkelt.

Allt kaffe som serveras på Wayne’s Coffee är speciellt framtaget för oss, utifrån våra krav och önskemål på ett balanserat kaffesortiment av högsta kvalité. Våra tre blends är Espresso Blend, mörkrost och mellanrost. Allt kaffe rostas enligt våra specifikationer och packas exklusivt för Wayne’s Coffee.

Idag är vårt kaffe certifierat med KRAV, EU:s logotyp för ekologiskt jordbruk och Rainforest Alliance.

KRAV
KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat, med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Meningen med KRAVs regler är att de ska driva utvecklingen av ekologiskt jordbruk framåt.

Ekologiskt jordbruk (EU:s logotyp)
EU:s logotyp för ekologisk produktion och märkningen tillåter ingen besprutning eller konstgödsling av grödor.

Rainforest Alliance
För att få använda Rainforest Alliance logotypen, måste odlarna bevara befintliga ekosystemet inom odlingen. Det innebär att skydda djurliv och den biologiska mångfalden. Samt bevara vattenresurser och arbeta för att effektivisera vattenanvändningen. Dessutom krävs goda arbetsförhållanden och rättvis behandling av arbetare. Detta är bara en bråkdel av alla förbättringsåtgärder som krävs för att få använda märket.

”Att få till den bästa espresson kräver en perfekt blandning av bönorna arabica och robusta. Vi jobbar ständigt med kvalitetskontroll av våra bönor och utbildning av personal på kaféerna.”

Celestine Franconeri
Utbildningsansvarig, Wayne's Coffee

Arabica och Robusta

Var för sig eller tillsammans.

Arabicabönan är den vanligaste bönan och odlas av i stort sett alla kaffeproducerande länder. Arabica är ett höglandskaffe som växer bäst på 800 till 2000 meters höjd och desto högre upp plantorna växer desto finare kaffe blir det.

Arabicabönan växer långsamt och kräver speciell jordmån och fuktighet. I gengäld blir den mer nyansrik, med mer arom och syra. Därför anses arabicabönan vara den finaste bönan med bäst smak.

Robustabönan är näst Arabicabönan den vanligaste bönan i världen. Robusta är ett låglandskaffe, dvs. plantorna behöver varken hög höjd eller speciell jordmån för att växa. Robusta växer snabbt och är mycket tålig. Robustan är också mycket koffeinrik och är en bra smakförhöjare i espressoblandningar som passar till mjölkbaserade kaffedrycker.

Vårt bryggkaffe består idag av 100% arabicabönor och vår Espresso blend består av 90% arabicabönor och 10% robustabönor.